Kulinaria

Czy dieta bez glutenu ma wady?

Mianem diety bezglutenowej określa się specjalnie przygotowany jadłospis wykorzystywany w profilaktyce oraz leczeniu celiakii. Choroba ta polega na zbyt intensywnej reakcji układu immunologicznego na grupy białek pochodzenia zbożowego. Jak wygląda taki jadłospis i czy ma on jakiekolwiek wady?

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa opiera się o całkowite wykluczenie glutenu z codziennego jadłospisu. Zabronione są tutaj produkty zawierające żyto, pszenicę oraz jęczmień. Osoby stosujące dietę bezglutenową nie mogą spożywać tradycyjnego pieczywa, makaronów oraz mąk produkowanych na bazie zbóż, kaszy jęczmiennej oraz kaszy manny. Jeżeli chodzi o mięsa, unikać należy tutaj salcesonu, kaszanki oraz kiełbasy pasztetowej, które mogą zawierać domieszkę glutenu.

Chorzy na celiakię bez obaw mogą spożywać natomiast grykę, soję, proso, ryż, soczewicę, fasolę, maniok, orzechy, ryby, miód oraz owoce i warzywa.

Zalety diety bezglutenowej

Jakie zalety ma dieta bezglutenowa? Główną z nich jest redukcja nieprzyjemnych dolegliwości związanych z nietolerancją pokarmową. Zalicza się do nich między innymi naprzemienne biegunki i zaparcia, bóle głowy, senność czy zmienność nastrojów. Tego typu jadłospis pozwala również obniżyć masę ciała i uregulować gospodarkę wodną. Dieta bezglutenowa przyczynia się także do zmniejszenia objawów chorób autoimmunologicznych, jak Hashimoto. Warto wspomnieć tutaj także o wysokiej jakości stosowanych na diecie bezglutenowej produktów. W znaczącej części przypadków pochodzą one bowiem z certyfikowanych źródeł i ekologicznych plantacji.

Wady diety bezglutenowej

Niestety, dieta bezglutenowa nie jest pozbawiona wad. Zaliczyć można do nich między innymi:

  • Wysokie koszty — produkty bezglutenowe są stosunkowo drogie i dostępne głównie w wybranych sklepach ekologicznych czy zielarskich.
  • Długotrwały czas stosowania — by dieta bezglutenowa była skuteczna, stosować należy ją przez długi czas, a najlepiej przez całe życie. Spożywanie nawet niewielkiej ilości produktów zawierających w swoim składzie gluten może wywołać bowiem nawrót nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
  • Duże restrykcje dietetyczne — osoby będące na diecie bezglutenowej muszą bardzo dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych w celu sprawdzenia, czy nie zawierają one nawet śladowych ilości glutenu.
  • Problematyczne przygotowywanie niektórych posiłków — przyrządzanie chlebów, ciast czy naleśników bez glutenu nie należy do najłatwiejszych. W związku z tym, niezbędne jest stosowanie zamienników, takich jak chociażby skrobia, które w podobny sposób spajają i wiążą ciasto.
  • Rezygnacja z jadania w wielu lokalach gastronomicznych — stosując dietę bezglutenową, stołować należy się wyłącznie z miejscach, które w swoim menu mają produkty pozbawione glutenu.

Jerzyk

Dodaj komentarz

Kliknij by skomentować

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *