Hobby

Filtry do frytkownicy

 

Frytownice to genialne osprzęty kuchenne, które moglibyśmy wykorzystać na dużo sposobów. Możemy w nich smażyć, gotować, rozmrażać, dusić i tym podobne. Jest to sprzęt kuchenny posiadający łatwą strukturę a także mechanizm, a mimo tego potrafi tak wiele. Pewnie wiele razy przyrządzaliście na posiłek rybę, kotleta, frytki smażone w głębokim tłuszczu. Wiemy przez co jaką namolną działalnością jest zmiana tłuszczu we frytownicy. Co jakiś okres należy monitorować olej oraz w porę zmienić go na nowy.

Frytki jak również różnorodne potrawy smażone w głębokim oleju są niebywale ochoczo zamawiane poprzez klientów wielu bistrów kuchennych. Nic wiec nadzwyczajnego, iż nadrzędnym wyposażeniem gastronomicznym takiego gatunku lokalu jest frytownica elektryczna. Naturalnie, z tego rodzaju urządzenia należy niebywale umiejętnie zrobić użytek, a znajomość instrukcji obsługi to w owym wypadku absolutna istota. Jak bowiem wiemy, oddziałuje to na stan wytwórczości urządzenia, a w ostateczności również na jakość przyrządzonych potraw za jego pomocą. Jeżeli chodzi o frytownice elektryczne, przytoczone uprzednio cechy nie są jedynymi które wpływają na stan potrawy. Niezwykle dużo może zależeć w tym przypadku również i od oleju, a właściwie od frytury.

Bezwarunkowo powinniśmy pamiętać o tym, ażeby olej z frytownicy elektrycznej systematycznie zmieniać. Jeśli zacznie nabierać zbytnio schludnego, ciemnobrązowego koloru, to oznacza, że trzeba go natychmiast zmienić na świeżą fryturę. Odrębnym objawem, że tłuszcz pożąda wymiany to jeśli w trakcie smażenia rozpoczyna się pienić. Ważną rzeczą jest to, że dania umieszczane w oleju nie będą mogły być za bardzo mokre, ponieważ i wtedy olej rozpoczyna się pienić, a prócz tego moglibyśmy się też przy okazji dokuczliwie oparzyć. Co więcej olej musi być notorycznie filtrowany – po smażeniu za każdym razem pozostaną w nim jakiekolwiek kawałki poprzedniego dania. Kiedy się ich nie usunie, to nie dość, że będą ograniczać pracę, to też ujemnie przełożą się na poziom czystości oleju.

We frytownicy elektrycznej możemy użyć dwa typy filtrów oleju. Początkowym z nich jest filtr papierowy – to fragment wymienny, który pochłania maleńkie cząstki smażonego dania. Przez to olej pozostanie czysty, pozbawione resztek jedzenia i może być używany kilka razy. Drugi to filtr tłuszczowy jest na trwałe osadzony w pokrywie plus zrobiony ze specjalnego modelu stali. Spełnia te same funkcje co filtr papierowy, chociaż różni się tworzywem a także tym, iż po wykorzystywaniu trzeba go umyć.