Kulinaria

Kuchnia włoska znowu zyskuje popularność

Najnowsze badania przeprowadzone w tym roku donoszą, że kuchnia włoska ponownie zyskuje dużą popularność. Nie są to tylko pizzę i spaghetti, a inne dania, które w Polsce są jeszcze mało popularne. Skąd bierze się miłość do kuchni włoskiej? Lubimy podróżować, często odwiedzamy słoneczną Italię i nie boimy się próbować nowości.
Przygotowane dania, to nie tylko wyjątkowy smak, aromat i wygląd a delikatność potraw, które są bardzo zdrowe bo opierają się w szczególności na warzywach. Kolejną zaletą, w której się zakochujemy jest tradycja i celebrowanie posiłku z szacunkiem oraz charakterystyczny wystrój, który posiada każda restauracja włoska.
Nie znajdziemy tam potraw, które obciążają nasz żołądek, wręcz przeciwnie połączenie świeżych owoców z makaronami oraz mięsem lub rybami sprawia, że coraz więcej dietetyków poleca włoskie dania, nie tylko na zgubienie zbędnych kilogramów, ale kobietom w ciąży, bo w przyjemny i naturalny sposób możemy uzupełnić nasz organizm w niezbędne witaminy. Nie możemy, także zapomnieć o dużej ilości przypraw dzięki którym danie jest apetyczne.
Częste stosowanie przypraw takich jak oregano, bazylia, tymianek, estragon w połączeniu z oliwkami, oraz cebulą i czosnkiem sprawia, że potrawy nie są ostre i bardzo smakują dzieciom. Nie możemy nie wspomnieć o bardzo wykwintnych deserach serwowanych we włoskich restauracjach. Częste podawane tiramisu z nutą espresso, tarta oraz inne desery kawowe, dodają nam energii i wigoru na dalszą część dnia. Na zakończenie zostawiamy, to z czego Włosi słyną i czym się szczycą, delikatne cappuccino lub latte oraz pachnąca espresso są najlepszymi napojami do deserów. A jeśli potrzebujemy odprężenia powinniśmy, także spróbować ich pierwszorzędnych win.
Zobacz też: Restauracja włoska | Da Pietro Kraków

Carlos

1 komentarz

Kliknij by skomentować

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Kuchnia włoska jest bardzo smaczna, często mówi się, że kaloryczna ale z przy doborze odpowiednich składników możemy tę kaloryczność w znacznym stopniu obniżyć.