W tym tekście postaram się wskazać czy są jakiekolwiek sposoby na nieuczciwych restauratorów. W tym roku dziennikarka TVN wykazała że nadmorskie restauracje są we wręcz fatalnym stanie. Część z nich pomimo braku jakiejkolwiek wiedzy zamawiających wciąż zagraża zdrowiu i życiu kupujących. Inspektor nadzoru moim zdaniem w tym wypadku co najmniej zawiódł bowiem nie ma on funkcji detektywa a jedynie inspektora który może coś znaleźć w przypadku rutynowej kontroli. Jednak zazwyczaj do takich są bardzo dobrze przygotowane już przed samą kontrolą. Wobec czego nie widzę większego sensu aby wprowadzać takie kontrole , oczywiście w przypadku niezapowiedzianych efekt może być znacznie lepszy jednak tutaj w wielu sytuacjach potrzeba zgłoszenia o ewentualnym naruszeniu. Dlatego
warto rozważyć czasem rutynowy telefon przypadku zagrożenia swojego zdrowia. W takim wypadku restauracja może zostać nawet zamknięta przez inspektor nadzoru co jest najlepszym rozwiązaniem i nauczką dla innych . Jednak mamy problem ponieważ bardzo ciężko jest wyczuć czy dany restaurator oszukuje czy też nie. Osobiście nie jestem w stanie tego sprawdzić po zjedzeniu m.in. hamburgera czy czegoś innego a wszelkie problemy jelitowe mogą być zwalone na tysiące przyczyn. Wobec czego restaurator umywa ręce od sprawy. Dobrym rozwiązaniem są „inspekcje” dziennikarzy którzy z ukrytą kamerą uzyskują wiele materiałów które mogłyby obciążyć i w finale zamknąć nieuczciwych restauratorów. Dlatego inspektor nadzoru nie raz wręcz zawodzi wobec czego musimy na własną rękę wierzyć intuicji bądź po prostu przygotowywać sobie jedzenie samemu.