Zdrowie i uroda

Dieta bezglutenowa – moda czy rzeczywista potrzeba?

Czasy nowożytne wprowadziły na forum publiczne wiele nowych pojęć, takich jak nietolerancja laktozy czy choroba celiakia. Aby pomóc ludziom zmagającym się z takimi dolegliwościami cateringi bezglutenowe wprowadziły do swoich ofert diety odpowiadające zapotrzebowaniu energetycznemu takich ludzi.

Gluten

Gluten to mieszanina gluteliny oraz gliadyny i znajduje się w podstawowych ziarnach zbóż takich, jak pszenica, jęczmień oraz żyto. Teoretycznie nie ma go w owsie, jednak zbiory tego zboża są często zanieczyszczone, dlatego nie poleca się spożywania produktów z owsa, jeśli nie zostały odpowiednio oznaczone jako bezglutenowe. Przeciwwskazania do jedzenia glutenu:

  • celiakia,
  • choroba Duhringa,
  • alergia na gluten;
  • schizofrenia,
  • autyzm,
  • Hashimoto,
  • Reumatoidalne zapalenie stawów.

Celiakia

Jest to genetyczna choroba autoimmunologiczna, gdzie spożywanie glutenu prowadzi do zanikania kosmków jelitowych. Powoduje to różnego rodzaju problemy ze zdrowiem. Najczęstszymi objawami są bóle brzucha, afty, depresja, niedobór wartości odżywczych.

Dieta bezglutenowa

Osoby chore na celiakię lub po prostu uczulone na gluten nie mają innego wyjścia jak całkowicie wyeliminować tę mieszaninę białek ze swojego menu. W warunkach domowych jest to często bardzo trudne, gdyż wymaga wiedzy na temat jakości i historii zakupowanych produktów oraz doświadczenia w ustalaniu zamienników tak, aby dieta nadal była wystarczająco zbilansowana. W takim momencie dużą pomocą i komfortowym rozwiązaniem okazuje się catering dietetyczny z dietą bezglutenową dostosowaną do wysokich wymagań osób z nietolerancją glutenu.

Toporzyk

Dodaj komentarz

Kliknij by skomentować

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *